Veckans ord: ”calendrier de l’avent”

Varje år sedan 1960 sänder SR och SVT vars sin julkalender, med ett avsnitt per dag, från den 1 till den 24 december. Varje tv-avsnitt varar ca 15 min, vilket blir i totalt en film på 6 timmar. Något liknande radio- och tv-program finns inte i Frankrike, men julkalendrar med choklad i till exempel finns; de kallas ”advents kalendrar”.

en julkalender/julkalendern — un/le calendrier de l’avent

Jag kommer än idag ihåg den första julkalendern som jag såg, året då jag kom till Sverige. Det var 1999 och jag var au-pair i fransk diplomatfamilj. Varje kväll kl. 18 följde jag varje avsnitt tillsammans med de tre barnen, utan att missa ett enda. Det hette ”Julens hjältar” och handlade om juldekorationer som av misstag hade slängts i soporna. Avsnitt efter avsnitt försökte Julhunden, som egentligen var en maskot för fotbollslaget Hammarby, att återförena Julbocken, Julstjärnan, Julkulan, Pepparkaksgubben och de två julgranstomtarna med sin familj så att de skulle kunna fira jul, väl placerade i granen.

I år heter julkalendern ”Tjuvarnas jul” och den handlar om den rätt sympatiska tjuvligan, ”klappsnapparna”, vars existens blir något störd av Charlie, den moderlösa flickan som tror sig vara dottern till en av tjuvarna. Filmen spelades in i februari 2011, huvudsakligen på Skansen för utomhusscenerna och i 1800-tals lägenheter för inomhusscenerna. Historien slutar väl förstås, som alla julsagor. 🙂 Alla avsnitt går att se på SVT Play fram till 24 januari 2012.

En god jul till er alla, kära läsare !

 

Fransk version här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *