Matholmen — en food trucks festival

Sedan några år tillbaka har food trucks blivit vanliga i Stockholms stadsbild. Så till den grad att staden har behövt uppdatera sina regler för att möta alla tillståndsansökan som kommer in. Dessa nya små restauranger på hjul ställer sig lite varsomhelst längs med trottoarerna och drar till sig långa köer under lunchtid. De erbjuder varierad mat från världens alla hörn, ett välkommet alternativ till de vanliga fast-foods och de traditionella korvkioskerna.

Varje helg den här sommaren har flera food trucks ställts sig i en ring, från kl. 11 till 17 på parkeringsplatsen bakom Moderna Museet, på Skeppsholmen, med utsikt över vattnet. En sorts food trucks festival, skulle man kunna säga, som har fått namnet Matholmen. Den här festivalen avslutades den här helgen, under solen.

Matholmen

Jag kan tänka mig att sammansättningen food trucks ändrades något från helg till helg. Den här helgen kunde man se ett tiotal vagnar som serverade pulled porc burgare, franska crêpes, hemgjort kaffe, ekologiska sallader, dumplings, indiska och grekiska rätter, svenska kantarelltoasts, mac’n’cheese, ärttempehburgare, etc…

Jag kunde inte låta bli, jag måste bara prova den här tempehburgare. Det var det som kändes som mest exotiskt, och om jag skulle testa något nytt, var det lika bra att ta något helt okänt. Tempeh är ursprungligen en indonesisk matprodukt gjord av fermenterade sojabönor, men just i det här fallet används de vanliga svenska gula ärterna (mer info om ärttempeh här). Tempehburgare serveras mellan två skivor rågsurdegsbröd och med nötyogurt, rödbetskimchi och nötyoghurt som tillbehör. Till det drack jag ingefärsdricka.

Tempehburger
Tempehburger

 

Ärttempehen är alltså ett resultat av att gula ärter fermenterats med vinäger och svampen Rhizopus Oligosporus. Kimchin är gjord av rödebetor, morötter, vitkål, ingefära, jodfritt salt och mjölksyrabakterier. Yoghurten är gjord av cashew- och hasselnötter, vatten, salt och vegansk yoghurtkultur. Alla dessa fermenterade ingredienser gav till burgaren en syrlig smak som jag tyckte om. De här burgare lämnar inte alls den här feta känslan man får när man ätter “vanliga” burgare. De är lagade av företaget Mögel; det är ett vågat namn, men för mig som älskar allt som heter vit-, blå och grönmögelost, är det inte alls avskräckande: fermentationsprocessen är helt naturligt och inte hälsofarlig.

Crêperie

Om ni vill snabbt hitta den närmaste food trucken, i Stockholm, Göteborg eller Malmö, kan jag rekommendera appen Streetkäk.

 

Fransk version här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *