Fransk julstubbe med kastanjekräm

Jag inviger det nya året med att införa en svensk version på min blogg hibiscus – den franska bloggen med svensk brytning, om ni inte tycker att det låter mer som en svensk blogg med fransk brytning. 😉 Ni får tycka som ni vill och gärna tycka till, det är det kommentarfältet är till för. 🙂
Till mitt första svenska inlägg vill jag dela med mig av ett franskt recept på den traditionella julstubben. Det är egentligen en rulltårta fylld med smörkräm och täckt med choklad. Det är flera moment, lite tidskrävande, men det är inte så svårt som det kanske låter. Gör det en gång och ni kommer att inse utan problem att det är värt att spendera några timmar i köket för den här smakliga skapelsen! Ta god tid på er, stressa inte och njut av både skapandet och ätandet! 🙂
Originalreceptet finns här, tack Steph, alias Le Chat qui (= Katten som… gör mycket saker, som till exempel: syr, pysslar, lagar mat, läser böcker, lyssnar på musik, reser, tipsar om roliga och intressanta saker).

Kastanjepuré tillverkas i Frankrike sedan Clément Faugier år 1885 letade efter ett sätt att använda bitar av kanderade kastanjer (”marrons glacés”). Tillsammans med kastanjefruktkött, sirap, socker och vanilj, blir det en utsökt puré, definitivt sött, men fettfri, 🙂 som det står på burken, som, för övrigt, har behållit sin design genom åren. Kastanjepuré kan ätas som den är, eller blandas med yoghurt, crème fraîche eller vaniljglass. Det är också vanligt att breda den på pannkakor.

Kastanjer är en viktigt ingrediens i den franska julen. De ingår ofta i kalkonfyllningen, och/eller som tillbehör. Kanderade kastanjer är vanliga julgodis i Frankrike. Julstubben med kastanjekräm är den mest traditionella variant av julstubben, även om man kan ersätta kastanjepurén med nästan vad som helst. Personligen kommer jag aldrig att glömma min gammelfarmors julstubbe med kastanjekräm och rom… Jag kanske får utveckla det här receptet genom åren i hopp om att en dag åstadkomma detta ljuvliga minnet från min barndom…

Denna franska julstubbe förbereds med fördel dagen innan, så att smakerna hinner utvecklas.

Ingredienser:
Rulltårtan:
3 ägg
225 g strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt (eller zest från två apelsiner, eller apelsinblomvatten)
litet salt
Smörkrämen:
500 g kastanjepuré
250 g rumstempererat smör (ta fram den i god tid)
några kanderade kastanjer, lätt krossade i små bitar, spara två stycken hela (valfritt)
Ganachen till glasyren:
resten av smörkrämen
50 g mörk choklad
några droppar rom (eller annan alkohol/likör, valfritt)


1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ihop sockret och äggen pösigt. Fortsätt att vispa medan de övriga ingredienserna siktas in.
3. Häll smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper (eller silikonduk) och grädda i ugnen ca 10 min. Kontrollera gräddningen med hjälp av en knivspets.
4. Stjälp upp tårtan på en fuktig handduk, låt bakplåtspappret (eller silikonduken) ligga kvar och täck med plåten ett par minuter. Lyft sedan plåten, ta bort pappret (eller duken) försiktigt och rulla ihop tårtan i handduken.
5. Ställ kallt medan fyllningen förbereds (vilket ska inte ta alltför lång tid annars fastnar rulltårtan på handduken och det blir lite pilligt att få den los, med risken att den går sönder…)

6. Blanda väl det mjuka smöret och kastanjepurén till en homogen smörkräm.

7. Rulla ut försiktigt rulltårtan på plastfilm.

8. Bred på två tredjedelar av kastanjekrämen på den, strö över kanderade kastanjebitar (spara lite till dekorationen) och rulla ihop tårtan igen med hjälp av plastfilmen. Även om det har blivit håll i tårtan under de olika rulloperationerna kan man fixa till det genom att rulla ihop den hårt i plastfolien. Smörkrämen kommer att hålla ihop det hela när tårtan att få ligga kallt ett tag.

9. Låt chokladen till glasyren smälta med liten vatten i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad. Blanda med resten av smörkrämen till en homogen ganache. Häll i eventuellt några droppar rom (eller annan vald alkohol).

10. Ta fram rulltårtan, ta bort plastfilmen, skär av båda änderna för att snygga till snittet och lägg över på ett serveringsfat. Lägg remsor av bakplåtspapper runt tårtan (som sedan tas bort försiktigt efter glasyroperationen) för att hålla fatet rent.

11. Bred på ganachen över hela tårtan, täck även änderna. Rita strimmor med hjälp av en gaffeln för att imitera ådrorna på en stubbe.

12. Strö med de resterande kanderade kastanjebitarna. Man kan också använda silver sockerkulor. Dekorera med hela kanderade kastanjer och annat juldekoration.

13. Låt stå kallt flera timmar, helst över natten.

14. Strö florsocker innan servering som om det vore snö … et voilà ! 🙂

Och så välkommen till det nya året och till min blogg,

kära svenska läsare ! 🙂

6 reaktioner på ”Fransk julstubbe med kastanjekräm”

  1. Merveilleuse pâtisserie !
    Si j’ai une copine un jour, je lui donnerai la recette. 🙂
    Voilà, maintenant 9 millions de Suédois vont pouvoir suivre les aventures d’une Française dans leur pays, et ouvrir leur yeux sur notre culture, ce que je crois ils feront volontiers.
    Ouah, jag glömmde att skriva på svenska !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *