Kall päronsoppa med limegranite

Augustimånadens Battle Food-tema är ”fullständigt iskall” vilket passar utmärkt till den här varma sommaren som vi har haft i Sverige. I mitt 15-år gamla svenska mannaminne är det den finaste sommaren som jag har upplevt, med temperaturer runt 30 grader i flera veckor, jag ångrar verkligen inte att jag stannade i Sverige hela juli och en bit in i augusti. 🙂
Den här sommaren har jag redan gjort två kalla soppor: den ena med med tomat och selleri och den andra med rödbetor och filmjölk. För den här Battle food blir det en kall soppa till, men söt den här gången. Inspirerad av de traditionella svenska blåbär- eller nyponsoppor med mandelbiskvier, valde jag päron som grundfrukt. Jag tänkte mig även en kula limesorbet i päronsoppan, men hittade inget i min butik så jag gjorde en egen limegranite. Det söta päronet mot den syrliga limen … det är obeskrivligt! Jag har aldrig ätit något uppfriskande: en fröjd för smaklökarna!
 
Soupe froide à la poire et granité au citron vert

Kall päronsoppa med limegran

Ingredienser räcker till 4 portioner. Börja med graniten som tar lite tid att stelna i frysen. Och räkna med att päronsoppan behöver en till två timmar i kylskåpet för att bli riktigt kall.

Limegranite

  • 3 limefrukter, helst ekologiska
  • 100 g socker

1. Tvätta limefrukter och torka av dem. Med hjälp av en zestkniv dra av tunna och smala skalremar. Koka lite vatten i en kastrull och lägg i zestkniv för att blanchera den i 2 min. Låt rinna av (behåll kokvattnet), skölj i kallt vatten och låt stå i kylskåpet.
Citrons verts Zestes de citron verts
2. Rulla limefrukter på köksbänken genom att trycka på med handen så ger de mer juice. Dela dem, pressa ur saften (jag fick 1 dl) och häll den i en kastrull. Tillsätt sockret (100 g för 1 dl juice) och kokvattnet från zesten, häll eventuellt lite mer vatten för att det ska bli 3 dl. Låt koka upp och sedan sjuda i 3 min. Låt därefter svalna i 10 min.
3. Häll limelagen över i en metaforen, lägg i en del av zesten (behåll lite till servering) och ställ i frysen. Låt stelna i ca 30 min (det kan lite längre tid) innan du skrappar i med en gaffel, för att lossna från kanterna. Rör i lagen, ställ tillbaka i frysen och upprepa det här steget 3 gånger varje halvtimme, tills limelagen har förvandlats till flingor.
 

Kall päronsoppa

  • 4 päron
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk citron- eller limesaft
  • grön karamellfärg

4. Skala, kärna ur och skär päronen i bitar. Låt päronen koka i vatten tillsammans med socker och citron-/limesaft i 10 min. Låt svalna.
Citron Jus de citron Jus de citron et poire
5. Mixa soppan med en mixerstav eller i en blender och tillsätt 2-3 droppar grön karamellfärg. Låt kallna i kylskåpet i en till två timmar.

Servering

  • limeskal
  • citronmeliss
  • mandelbiskvier

6. Servera päronsoppan välkyld i små skålar med en något grov kula limegranite. Dekorera med limeskal, citronmeliss och mandelbiskvier.
Smutta på, smaka, njut!
Soupe froide à la poire et granité au citron vert
Listan på deltagarna till den här Battle Food hittar ni på den franska versionen av inlägget.
Soupe froide à la poire et granité au citron vert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *