Veckans ord: ”poisson d’avril”

Dagen till äran har jag valt att skriva om den franska 1:a april. Det är förstås kutym, som i Sverige, att berätta skämt som folk ska tro på. Om man gissar att man har blivit lurad, kan man säga ”poisson d’avril” som ett sätt att avslöja skämtet. Eller så kan den så lurar säga det när han inser att den lurade inte förstår att det var ett skämt.

En annan tradition som är väldigt populär bland barnen är att hänga pappfiskar i ryggen på folk. Trickset är att göra det så smidigt som möjligt så att den drabbade inte känner något och i ”bästa fall” går han/hon/hen hela dagen runt med en fisk i ryggen. Jääätterooooligt!!! 😀 Personligen, när jag var i skolåldern, gick jag jämt med ena handen i ryggen för att kolla efter fiskar, för jag ville inte riskera att bli till åtlöje den här dagen. Det var inte så roligt tyckte jag då. Men jag har väl också försökt att hänga fiskar i andras ryggar. 😉

Poisson d'avril

Men varifrån kommer den här tradition med fisken till första april? För fisktemat finns också med i det svenska uttrycket: ”April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”.

I Frankrike går den här tradition tillbaka till 1560-talet. Kung Karl IX (1550-1574) beslutade genom ett dekret 1564 att året skulle sedermera börja den 1:a januari; i olika franska regioner kunde året börja vid jul, den 1:a mars, den 25 mars eller vid påsken, vilket var ganska förvirrande. Men det tog ett par år innan dekretet gick igenom och många hade svårt att vänja sig vid det nya och firade fortfarande det nya året runt den 1:a april. För att håna dessa personer gav man dem falska presenter, oftast mat. Denna tidpunkt på året var också slutet på den kristna fastan, då man inte fick äta kött. Då började man ge bort falska fiskar. Så lär aprilfisken ha kommit till, för att fira dagen då somliga inte ville se verkligheten som den var. Lite långt sökt må ni tycka, men ni måste erkänna att förklaringen till den svenska ”våffeldagen” är väl lika lång sökt den med, eller? 🙂

 

I år hittade radiokanalen France Inter på att staden Marseille skulle få liknande bokstäver som Hollywood, synliga på 30 km:s avstånd men att det svåraste skulle vara att få dem att stå emot den starka mistralvinden. Tv-kanalen M6 berättade att man, med hjälp av en särskild kod, kunde man tanka bilen fritt. Via internet spred MSN nyheten att Yannick Noah skulle ta upp tenniskarriären igen till Roland Garros 2012 och enligt Yahoo skulle man börja betala för att få rösta.

Den franska ”canular” (= skämt) som jag gick på idag var artikeln som publicerades på Rue89:s hemsida: den handlade om mannen som vägrade skaka hand med Sarkozy på Jordbruksmässan år 2008. I den artikeln berättar man att det var Elyséepalatset själv som hade bett den här mannen, då arbetslös bonde, att agera på det sättet så att Sarkozy kunde ha sagt att ”det är bättre att ha dålig karaktär än ingen alls”; i gengäld skulle den arbetslöse bonden få ett arbete.

 

Fransk version här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *