Veckans ord: ”billet”

År 2015 får Sverige nya sedlar. En tävling utlyses för dess grafiska formgivning och resultatet offentliggjordes den 24 april.

 

[quote]

en sedel/sedeln = un/le billet

[/quote]

20-kronorssedel framsidan 20-kronorssedel backsidan 50-kronorssedel framsidan

100-kronorssedel framsidan 100-kronorssedel baksidan

500-kronorssedel framsidan 500-kronorssedel baksidan 1000-kronorssedel framsidan

Dagens 20-, 50-, 100-, 500- och 1 000-sedlar är från 1980-1990-talet.

Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf (foto 1928 Ateljé Jaeger, Stockholm)

På 20-lappen ser man Selma Lagerlöf (1858-1940) vars porträtt är graverad efter ett fotografi taget 1922 på Ateljé Jaeger i Stockholm. Hon är en av de mest kända svenska författare världen över och var den första svenska kvinnan att hamna på en svensk sedel. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909 och satt på Svenska Akademin fr.o.m. 1914. På framsidan av 20-sedeln kan man också läsa början på hennes första roman, Gösta Berlings saga. På baksidan flyger Nils Holgersson och gåsen Mårten över de skånska slätterna.

Jenny Lind
Jenny Lind (retuscherad kalotyp från 1840-talet, Nordiska museet)

På 50-lappen är det operasångerskan Jenny Lind (1820-1887), den ”svenska näktergalen” som är avporträtterad efter en litografi från ca 1845, och noterna från Bellinis opera Norma. På baksidan, ett stiliserat svenskt landskap och en silverbasharpa.

Carl von Linné
Carl von Linné (målad 1775 av Alexander Roslin, Nationalmuseum)

100-lappen pryds av botanisten Carl von Linné, graverad efter ett porträtt målat av Alexander Roslin 1775. Känd över hela världen för ha lagt grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin syns han här med tecknade växterna från hans ungdomsverk Præludia Sponsaliarum Plantarum (1729). På baksidan har man velat illustrera arvet efter Carl von Linné med ett bi polliniserande en blomma, efter foto av Lennart Nilsson. (Linné insåg tydligen inte binas roll i naturen.)

Karl XI
Karl XI (målad 1676 av David Klöcker Ehrenstrahl, Nationalmuseum)

På 500-lappen ser man Karl XI (1655-1697), efter ett porträtt av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl (1628-1698), vid slaget vid Lund 1676. Det var under hans tid som kung som Sveriges Riksbank grundades och därför ser man även dess byggnaden i bakgrunden. På baksidan finns ett porträtt av Christopher Polhem (1661-1751), den svenska industrins fader, efter ett porträtt målat av Johan Henrik Scheffel (1690-1781); i bakgrunden, kugghjulet från Stjärnsund och Falu kopparberget i Dalarna.

Gustav Vasa
Gustav Vasa (målad på 1620-talet av Cornelius Arendtz)

På 1 000-lappen, ännu en kung: Gustav Vasa (1496-1560), efter ett porträtt från 1620-talet av Cornelius Arendtz (ca 1590-ca 1655), Gustav Vasa som gjorde Sverige till ett arvkungadöme (efter att själv ha blivit vald) och gjorde protestantismen till statsreligion (för att komma åt kyrkans egendom). Vasaätten regerade över Sverige t.o.m. 1654 då drottning Kristina avsade sig tronen. Bakom Gustav Vasa ser man Vädersolstavlan (som finns idag att bekåda på Storkyrkan i Gamla Stan) som vittnar om en så kallad haloeffekt som ägde rum den 20 april 1535. Denna tavla är den äldsta kända bild av Stockholm. På baksidan av 1 000-lappen, en skördescen som illustrerar ett stycke ur Olaus Magnus Historia de gentibus septentrionalibus från 1555. Denna bok är den viktigaste skrivna källan för det svenska 1500-talet ur ett geografiskt och kulturhistoriskt synpunkt.

De aktuella sedlarna Nya sedlar

Med de nya sedlarna kommer några nyheter: motiven moderniseras (kungarna försvinner, alla utvalda personligheter levde på 1900-talet), det kultura teman dominerar (en författare, en trubadur, en skådespelerska, en regissör, en sopran och en diplomat), och så introduceras 200-sedeln. Varje personlighet kopplas ihop med ett landskap och en landskapsblomma.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren (foto av Jacob Forsell, ©Pressens bild)

Länge har svenskarna velat se sin favorit författare på en svensk sedel; nu blir det verklighet : Astrid Lindgren (1907-2002), som skapade Pippi Långstrump och Karlsson på taket, blir 20-sedelns galjonsfigur. På baksidan, ett småländskt landskap och en linnea.

Evert Taube
Evert Taube (skulpterad av hans hustru, Astri Taube)

Evert Taube (1890-1976) som sjöng havet, naturen, de svenska landskapen och förstås kärleken, kommer att prydda 50-lapparna. På baksidan, ett landskap från Bohuslän och en vildkaprifol.

Greta Garbo
Greta Garbo (foto 1931)

Den världskända skådespelerskan Greta Garbo (1905-1990) hamnar på 100-lappen med en Stockholmsutsikt på baksidan (utan landksapsblomma dock).

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman (foto 1983 av Bertil Ericson, SCANPIX)

Den inte mindre världskände teater- och filmregissör Ingmar Bergman (1918-2007) tilldelas den nya 200-lappen. Han avled på sin kära Fårö, som ligger norr om Gotland, landskapen som illustreras på baksiden tillsammans med murgröna.

Birgit Nilsson
Birgit Nilsson (foto 1979 av Sara Krulwich, The New York Times)

Birgit Nilsson (1918-2005), på 500-kronorssedeln är kanske inte längre lika känd som hon var mellan 1950-talet och 1970-talet inom operavärlden då hon sjöng alla stora roller såsom Elektra, Salome, Isolde, Tosca och Aida för att bara nämna några. På baksidan: Skåne och Öresundsbron och en prästkrage.

Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld

Slutligen kommer man att se Dag Hammarskjölds (1905-1961) porträtt på 1 000-lappen, diplomaten som dog i en flygolycka då han vara FN:s general sekreterare. Han fick Nobelfredspriset postumt samma år som han dog. På baksidan har man valt att representera Lappland och en fjällsippa. (Jag har ingen anning om kopplingen mellan Hammarskjöld och Lappland, om det finns någon.)

Den nya 20-kronorssedeln Den nya 50-kronorssedeln Den nya 100-kronorssedeln Den nya 200-kronorssedeln Den nya 500-kronorssedeln Den nya 1000-kronorssedeln

Bidraget som vann Sveriges Riksbanks tävling heter ”Kulturresan” och är designat av Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör. Juryns motivering är att ”förslaget är en väl sammanhållen serie där de olika sedlarna har ett gemensamt formspråk och där fram- och baksidorna samspelar på ett tydligt och harmoniskt sätt. Porträtten tar upp ett välgörande stort utrymme på sedlarnas framsida och lämpar sig väl för gravyren. Baksidorna är klara och tydliga och motivvalen framstår som typiska för landskapen. Sedlarnas komposition är konsekvent och säkert genomförd och samspelet mellan valör och bild harmonierar. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.”

Natur och kultur i symbios framsidan Natur och kultur i symbios baksidan

De andra bidrag använder sig förstås av samma tema med personligheter, landskap och färgkoder, med den grafiska formen varierar mycket. Mitt favorit bidrag heter ”Natur och kultur i symbios” (ritat av Ali Tabatabai från WEM3 och Mads Quitsgaard från PLEKS, två danska designbyråer): jag tycker om det djärva vertikala formatet och de starka färgerna. Men juryn tyckte att det inte är tillräckligt lätt att skilja valörerna åt, att de vertikala porträtten och de horisontella landskapen skapar en viss inkonsekvens och att placeringen av valörerna inte lämpas till en praktiskt hantering av sedlarna.

De andra projekten heter: ”Alskäde aktörer” (ritat av Hans Cogne, grafisk formgivare och professor i grafisk design, Konstfack, Clara Terne, illustratör/grafisk formgivare och Lars Sjööblom, gravör/grafisk formgivare.):

Älskade aktörer framsidan Älskade aktörer baksidan

”Aurora Borealis” (ritat av Göran Dalhov, konstnär och arkitekt):

Aurora Borealis framsidan Aurora Borealis baksidan

”Det avlånga landet” (Stockholm Design Lab, – Björn Kussofsky, creative director, Per Carlsson, grafisk formgivare och Martin Mörck, gravör och illustratör):

Det avlånga landet framsidan Det avlånga landet baksidan

”Inspiration 2012” (ritat av Sirje Papp, grafisk formgivare och Vince Reichardt, bildkonstnär):

Inspiration 2012 framsidan Inspiration 2012 baksidan

”Kultur i blom” (Lars Arrhenius och Martina Müntzing, båda två konstnärer):

Kultur i blom framsidan Kultur i blom baksidan

och ”Nära i bild” (ritat av Gustav Granström, creative director/grafisk formgivare, Ritator, Oscar Laufersweiler, creative director/grafisk formgivare, Ritator och Peter Johansson, konstnär):

Nära i Bild framsidan Nära i Bild baksidan

Även nya mint kommer att produceras till 2015. 10 kronorsmyntet kommer inte att förändras men de andra kommer att vara lite mindre än dagens och en 2 kronorsmynt kommer att introduceras. Traditionsenligt kommer de att prydas av Sveriges statschefs porträtt i profil, dvs. kungens.

Från och med 4 maj kan man, på Kungliga Myntkabinettet, se en utställning om dessa nya sedlar och mynt.

 

Fransk version här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *