Gamla Stan

Reklam och etik

En morgon medan jag äter frukost och läser Dagens Nyheter får jag syn på en helsidesannons som vid första anblicken inger förtroende. Med titeln ”vad vet DU om invandring och invandringspolitiken?” vill den lansera en ny bok som heter ”Invandring och mörkläggning”. Statistik från SCB staplas upp och jag förstår ganska snabbt författarnas budskap, som de försöker dölja under sken av vetenskaplig forskning. Det är uppenbart att siffrorna har tolkats i konspiratoriska avsikter.

Först blev jag förvånad över att DN valt att publicera denna allra minst politiskt inkorrekta annonsen, men kom fram till slut att Sverige är ett demokratiskt land med yttrandefrihet. Egentligen, om reklamen är betald, varför skulle man refusera den? Men vem har råd med en helsidesannons (30 000 kr, det är inte lite) och framför allt för en bok om detta ämne? Kort efter fick man reda på att det var en av författarna som betalade hur egen ficka. Jag kan ju tänka mig att det inte blir lätt att sälja den här boken på vilken bokhandel som helst. Bokförlaget (Debattförlaget) är inte så känd (bara 5 publikationer enligt dess hemsida), lite reklam kan behövas.

Jag behöver inte säga att annonsen gjorde skandal, och inte bara hos DN:s läsare. Tidningen kritiserades omedelbart på de sociala medierna Facebook och Twitter och redan dagen därpå hade många krönikörer reagerat i olika tidningar. Vilket är normalt tycker jag, jag förväntade mig inte någon annat. Det som störde mig lite var att man fokuserade på det att DN hade tjänat 30 000 kr på annonsen, inte på innehållet i annonsen eller i boken, som är minst sagt diskutabel. DN har svarat på kritiken förstås och förklarat sitt beslut: de hade först vägrat publicera annonsen i sin först utformning (som liknade för mycket en tidningsartikel) och sedan undersökt noggrant innehållet i texten, väl medvetna om att det var försåtligt och tvivelaktigt, men inte hatiskt eller öppet racistiskt. Så var de säkert även väl förbereda inför reaktionerna son inte lät sig väntas.

Några dagar senare publicerar i sin tur Svenskt Näringsliv en helsidesannons (och vips, 30 000 kr till i DN:s fickor!), som börjar med samma fråga och radar upp statistik som bevisar att invandring är en tillgång för den svenska ekonomin och framför allt, att de flesta invandrare inte lever på samhällets bekostnad (en tes som ofta används av främlingsfientliga). Jag uppskattade ärgning och applåderade Svenskt Näringslivs slagfärdighet. Och jag tackade DN för publicera denna annons! För om Sverige är ett demokratiskt land är det också viktigt att en tidning som säger sig vara politiskt oberoende balanserar debatten. För mig är det ett gott betyg ur journalistisk synpunkt. Betyg som höjdes några dagar senare när DN informerade att en tredje annons refuserats som ville bemöta den andra, eftersom den här debatten är för viktig för att föras på reklamsidorna, vilket stämmer med mitt förmenande.

Återstår då pengafrågan. Har DN sålt sin själ till djävulen genom att publicera den första annonsen? Är det mindre etiskt att göra reklam för smygrasistisk bok än för vin eller för vilken butik som helst? Frågan är värd att ställas och debatteras, men svaret är inte självklart. När allt kommer omkring är det viktigaste, enligt mig, hur DN hanterat controversen och jag tycker att de har klarat det med hedern i behåll.

 

Fransk version här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *