Källsortering

Redan i Frankrike, hemma hos mina föräldrar, brukade vi sortera glaset och då och då åkte vi till en supermarkets parkering där det fanns en container för att göra oss av med det. Här i Sverige verkar systemet vara lite mer utvecklat. Containrarna finns nära bostadsområdena, så kan inte folk komma och säga att de ligger för långt borta… 😉

Miljöhus

Miljöhus

I vår bostadsrättsförening finns det ett litet rött hus med flera containrar: till hushållssoporna, hårdplast-, metall-, kartong-, färgade och ofärgade glasförpackningar och returpapper. Det finns också en batteriholk; jag tycker att namnet är gulligt. 🙂

Kompost

Vi kan även kompostera vårt matavfall. Allt som är organiskt såsom grönsaks- och fruktskal, teblad, kaffesump, äggskal, köttben (förutom märgben), fiskben, räkskal, gammalt bröd (även mögligt om det vill sig så illa), samlar vi i en papperskasse. När kassen är halvfull (fast jag brukar ofta vänta längre…) går jag ner till kompostrummet och slänger det hela i kompostkvarnen. När man stänger luckan tillsätter maskinen pellets och maler allting. Med tiden blir det kompost som vi kan använda till balkonglådorna eller t.o.m. kolonilotten för de som äger någon – så mycket blir det. Man ska blanda en volym kompost till fem volymer gammal jord, inte mer för det tål inte plantorna. Mina hibiskusar fick tyvärr erfara det … 🙁

Bostadsrättsföreningen får rabatt på hushållssophämtningen på 250 kr/år/hushåll som komposterar matavfall. Hushållssophämtningen kostar i förhållande till vikten som slängs så det är viktigt att minimera det så mycket som möjligt.

 

Vi har också en utomhuskompost för plantor och blommor. Det är inte sällan man hittar där blomlådor i plast i den, så alla har inte riktigt förstått hur kompostering går till (inte heller de som slänger barnblöjor i komposten för matavfall …).

 

Grovsoprum

För det stora avfallet finns grovsoprummet. Det är där man ställer hushållsapparater, glödlampor, lysrör osv. Farligt avfall som målarfärg, lacknafta måste man lämna själv på återvinningsstationen.

 

Panta

Man kan också panta ölburkar och PET-flaskor på livsmedelsbutikerna för 1 till 4 kr per burk/flaska. (Man ser ofta folk som letar efter sådant ”pantmaterial” i allmänna sopor, sådant som folk har slängt utan att bry sig om att få panten tillbaka, men den panten kan tydligen hjälpa en del som hamnat i ekonomisk knippa.)

 

Källsortering

Allt det här kräver att man är lite organiserad och till ändamålet har jag papperskassar under diskhon där jag sorterar metal-, plast- och kartongförpackningar, och matavfallet. Där har jag också en plastpåse till hushållssoporna. I städskåpet finns en kasse för glasflaskor och -burkar, och en mindre plastpåse till batterier. I arbetsrummet samlar vi tidningarna i en stor kasse. Det är ofta jobbigt att ta ner allt det här till miljöhuset för vi väntar alltid tills det är mer än fullt…

 

Men jag tycker ändå att det är viktigt att göra det. Det görs ofta kampanjer för att visa nyttan med att återvinna förpackningar i Sverige, som blir nya förpackningar eller energi.

 

Fransk version här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *