Taiwanresan — Dag 3, 25 maj

< Dag 2 — Fransk version härDag 4 >

Utsikt från min sambos lägenhet Taiwanesisk frukost

Min sambo kom tillbaka från sin kinesiska lektion med det typiska taiwanesiska frukosten, som fick vara lunch för oss med tanke på vilken tid vi åt. Den frukosten består av en trippelmacka som innehåller en liten hamburgare, ett stekt ägg, skinka, lite råkost och sås mellan tre skivor vitt formbröd. Till det dricker man kaffe eller mjölkte.

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Park före Chiang Kai-shek Memorial Hall Park före Chiang Kai-shek Memorial Hall Park före Chiang Kai-shek Memorial Hall

En av Taipeis kanske mest kända byggnaden är Chiang Kai-shek Memorial Hall. Det ligger i Zhongzheng district, nära presidentspalatset. Det byggdes mellan 1976 och 1980 för att hedra minnet av Chiang Kai-shek, ledare av Guomindang från 1938 till 1975 och president av Republiken Kina (Taiwan) (ej att förväxlas med Folkrepubliken Kina) från 1949 till 1975.

Gate of Great Centrality and Perfect Uprightness Chiang Kai-shek Memorial Hall Chiang Kai-shek Memorial Hall

Tyvärr verkade trappan upp till själva memorialet vara avspärrad så vi fick betrakta den mäktiga vita byggnaden med blå tak på avstånd. Vi promenerade runt den färgstarka byggnaden som inhyser den nationella teatern, till vänster om memorialet; mitt emot denna teatern finns en exakt likadan byggnad som är det nationella konserthuset.

Nationella teatern Nationella teatern Nationella teaternNationella teatern  Nationella teatern Nationella teatern

På det här gigantiska torget, runt memorialet finns även en grönskande park, med vita broar som går över bassänger fulla av livliga färgstarka, och i vissa fall mycket feta karpar. Besökare kan matta dem för en billig penning, så de lever bra där. 🙂

Park runt Chiang Kai-shek Memorial Hall Park runt Chiang Kai-shek Memorial Hall Park runt Chiang Kai-shek Memorial HallPark runt Chiang Kai-shek Memorial Hall Fiskmatautomat

Karpar Karpar Karpar Sköldpadda Sköldpadda

De simmar tillsammans med de något lugnare sköldpaddorna och bevakas av natthägrar. Vi såg även en malajnatthäger.

Natthäger Malajnatthäger

Vid 18-tiden fick vi se flaggnedtagningsceremonin med unga vitklädda värnpliktiga som stampade hårt med sina kängor och hanterade sina gevär med bajonetter på ett väldigt synkroniserat sätt.

Taïwanesisk flagga Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni  Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni Flaggnedtagningsceremoni

Nästa matanhalt, då solen höll på att gå ner, runt 18:30 (den taiwanesiska natten varar sedan fram till ca 5 på morgonen, under sommarhalvåret), blev MOS Burger, en japanska snabbmatskedja som erbjuder lite annorlunda hamburgare än vad vi är vana vid i västvärlden. De med bröd kan till exempel innehålla ankkött eller fisk. De mest exotiska är dem där en sorts kaka gjord av kokt ris ersätter brödet. Jag valde en sådan fylld med yakinikukött.

MOS Burger MOS Burgers meny

MOS Burgers bricka Yakinikurisburgare

Senare på kvällen handlade vi på 7-Eleven (Taiwans största närbutikskedja): det blev te-ägg, en bāozi – ett ångkoktbröd med fyllning, i det här fallet vallmofrö – och ristrekanter med lax i noriblad.

Teägg, oskalade Teägg, skalade

Bāozi Bāozi

Ristrekant med lax och noriblad Ristrekant med lax och feuille nori

Butikerna brukar öppna runt 10-tiden på morgonen till sent på kvällen. Vid 17 vaknar de så kallade nattmarknaderna till liv, och vid 21 är de som mest aktiva. Ungdomar och äldre tränger sig i små gränder mellan matständer och klädd- och accesoarbutikerna. I matvägar kan man hitta allt från friterat eller buljongkokt kött och grönsaker, nudlar, dumplings till färska frukter, fruktjuice. Jag smakade på en sorts små plättar fyllda, den ena fylld med choklad, den andra med azukibönor — jag älskar den här pastan gjord på dessa röda bönor!

Jordgubbar, Java-äpple, papaya och melon

< Dag 2 — Fransk version härDag 4 >

3 reaktioner på ”Taiwanresan — Dag 3, 25 maj”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *