#tryswedish i Soissons

Gemenskap för de fransktalande matbloggarna

I min resväska: en bakmatta i silikon, en kavel i marmor, min kryddkvarn, saffranspåsar, jästkuber, en rulle mandelmassa … men inga visitkort med min bloggs namn och länk (för att göra en lång historia kort: UPS rekommenderas inte …) Tunnelbana till Centralen. Stockholm Centralen—Arlanda med buss. Arlanda—Charles de Gaulle med flyg. Charles de Gaulle—Gare du Nord med pendeltåg. Gare du Nord—Soissons med intercitytåg. I Soissons tog jag en gratis bus till Saint Léger-kyrka och så var jag på plats i tid för den 7:e matbloggmässans invigning.
Salon du Blog Culinaire #7 Abbaye Saint-Léger
Efter de officiella talen började Del (från Del’s cooking twist) och jag stifta bekantskap med andra bloggare, samtidigt som vi knaprade på en kanapé här, en mugg soppa där, en bit ost, en bit tarte tatin etc … Det var ett sådant nöje att äntligen få namn och ansikte på bloggarna som vi följer ! Och det var så enkelt att komma i kontakt med folk som delar samma passion som vi ! Jag tyckte att det var så roligt att den här virtuella gemenskapen av matbloggare blev mer konkret genom dessa möten. Det jag uppskattade mest var att det inte fanns någon konkurrens. Alla vi som var där tycker om att laga mat, vi är mer eller mindre nybörjare i bloggosfären, vi stöter på samma problem (gratis bloggplatform eller egen domän? natur- eller elljus för bilderna? etc.)
Canapé fourme d'ambert/jambon sec Soupe au potiron

Laga mat inför publik

Utöver möten blev det också fina stunder med utbyte och inspiration genom att se på när bloggare lagade mat inför publik. Programmet var gedigen: 87 uppvisningar, det var inte lätt att välja men jag följde min känsla. Céline från Nidocooking och Soraya från Gâteaux en Espagne var de två första jag följde. De lagade spenat- och mandelkroketter och grönsaker i tempura med aïolisås.  Jättegott !
Croquettes aux épinards et amandes et tempura de légumes sauce aïoli
Sedan blev det söt med Hugues från Light to me och Nelly från Un Lyon dans la cuisine som slog sig ihop för en överraskande lätt ”mont-blanc” (en efterrätt med kastanjekräm och grädde) !
Marrons nous au mont-blanc Marrons-nous au mont-blanc
Angie från La gourmandise selon Angie och Lyne från Épices et moi, introducerade oss till veganmat med vegetariska svampbullar och till raw food med fantastiska små butternutpajer!
Boulettes végétales aux champignons Tartelettes crues à la butternut
Den här helgen var orgieartad, minst sagt… Vi fick smaka på allt som lagades, och sedan kom måltiderna. Lördagens lunch var en jätteknytkalas till vilket varje bloggare bidrog med en maträtt eller en efterrätt (vi var ju 350 st…) och till galakväll serverades en buffé som cheferna och eleverna från Soissons restaurangsskola hade ordnat.
Table des desserts du pique-nique des blogueurs Desserts du déjeuner de samedi Dessert du dîner de samedi
Under dessa måltider träffade vi ännu fler bloggare: bland annat Gordana från Des recettes à gogo med dotter, som tog oss till en livsmedelsbutik för att vi skulle handla mjöl, socker, smör etc. inför vår egen uppvisning på söndagen, Malva från Cook a life, Apolina från Bombay-Bruxelles, Yasmina från Unelyaasdebonneschoses och jag glömmer många andra …
 

Démos de dimanche

Ambassadörer för fikakulturen

Vid utsatt tid kom våra två assistanter Camille och Cédric (elever vid restaurangsskolan) till vårt stånd. Vi kunde inte drömma om vackrare miljö, i Saint Léger-kyrkan med sina höga fönster!

Démo #tryswedish
© Sylvain Bertrand

Publiken hörde oss eftersom vi blev utrustade med mick och såg bra tack vare en spegel som hängde från taket och reflekterade allt vi gjorde. Det vara bara att sätta igång! Del och jag började med kanelbullarna, fortsatte med kardemummnaknutarna och avslutade med saffransbullarna.
© Sylvain Bertrand
© Sylvain Bertrand

Jag trodde att jag skulle ha scenskräck, men när jag väl koncentrerade mig på gesterna och förklaringarna, fångades jag egentligen av spelet. Publiken var med på noterna och det blev fina utbyten, stämning var avslappnad och godmodig, jag kände mig i mitt rätta element: baka bullar, dela av med min passion, prata om det, låta folk smaka, sprida lite svensk kulturs i Frankrike. Bullarna försvann som smör i solen och jag är övertygad om att alla gick därifrån med ett ord på läpparna: ”fika”. 😉 Jag ställer gärna upp igen !
© Sylvain Bertrand
© Sylvain Bertrand

 

Tack!

Jag vill avsluta med att tacka arrangören, 750 grammes och sponsorerna som gjorde den här mässan möjlig: MoulinexBRITAFourme d’AmbertLidlHuiles d’Olives et Olive de nos Terroirs, les Champagnes de Vignerons, St SeverInterfelFalcon och Artgato. Del och jag tackar särskilt Visit Sweden som accepterat att finansiera oss. Sist men inte minst, hatten av till Anne-Charlotte, Vincent, deras team och eleverna från restaurangskolan, som gjorde allt de kunde för att allt skulle fungera under den här helgen ! Och stort tack till Sylvain Bertrand som har tagit så fina bilder ! Hela albumet kan ni se här. Passa på att gilla min bloggs Facebook-sida ! 😉

Brioche à la cannelle
© Sylvain Bertrand

© Sylvain Bertrand
© Sylvain Bertrand

Brioches safran/pâte d'amande
Fransk version här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *