Veckans ord: ”dîner à trois plats”

Låt oss starta det nya året med ett ”gott” inlägg”!

Sista veckan på 2011 gav mig tillfället att återgå till en mina största intressen, nämligen matlagning. Jag njöt verkligen av det eftersom jag hade valt rätter som kunde förberedas dagen innan: då kunde jag laga mat utan att stressa och verkligen ta mig den tid som krävs för en lyckad middag. Genom att förbereda en del av varmrätten och efterätten kunde jag sedan i lugn och ro städa, plocka undan och duka bordet innan gäster kom, för att till slut förbereda förrätten precis innan det var dags att sätta sig till bords.

För en svensk låter ordet ”trerättersmiddag” ganska lyxigt, medan det är inte märkligare än så för en fransman. Det är faktiskt så att en fransk måltid ofta innehåller tre rätter en förrätt (även om det är bara en sallad eller råkost), en varmrätt och en efterrätt (frukt eller yoghurt till vardags). (Svenskarna äter ofta sin sallad till varmrätten och tar sällan någon efterrätt — men äter gärna någon bulle under dagen.) Det finns inget franskt ord som motsvarar ”trerättersmiddag”, däremot finns det ord för de olika rätterna:

en rätt/rätten — un/le plat, un/le met

en förrätt/förrätten — une/l’entrée, un/le hors-d’oeuvre

en varmrätt/varmrätten — un/le plat principal, un/le plat de résistance

en efterrätt/efterrätten — un/le dessert

Den första trerättersmiddagen jag tillagade var till den 29 december då vi hade bjudit ett par vänner och deras två barn som vi inte hade sett sedan i somras. Det är alltid en utmaning för mig att bjuda hem dem till middag eftersom fadern är kock till yrket. Men det är också alltid ett nöje att ha gäster som delar samma matintresse som jag.

Menyn den kvällen bestod av:

Till nyårsafton bjöd vi min sambos föräldrar och bror. Då hade jag lagat:

  • till förrätt: varm getosttoast med sallad med torkade tranbär och pinjenötter (recept från Buffé nr 12/2011 sida 18),
  • till varmrätt: burgundisk köttgryta (eller ”bœuf bourguignon”) — den godaste jag har någonsin ätit! — och potatismos (recept från Buffé nr 12/2011 sida 18)
  • till efterrätt: chockladbakelser med blodapelsinkräm (recept från Allt om mat nr 20/2011 sida 58).

 

Fransk version här

 

4 reaktioner på ”Veckans ord: ”dîner à trois plats””

  1. Hos min moster på landet hade vi (minst) en sexrätterslunch med charkuterievaror, fisk, kött (olika sorter), ost och efterrätt (olika sorter), nästan utan grönsaker (”Man bjuder inte in folk för att de ska äta bönor !”) och lunchen sträckte sig till 5 på eftermiddagen !
    Vad som var mycket vanligt i Burgund för 30 år sen är idag ganska otänkbart… 🙂
    Men en lunch eller en middag utan ost har jag aldrig upplevt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *