Veckans ord : ”police / policier”

I tisdags kväll, när jag kom ut från jobbet runt 17, kom jag fram till korsningen Kungsträdgårdsgatan/Strömgatan/Strömbron och såg att en polisbil stannade mitt i den. En polis steg ur den och stoppade trafiken med en enkel handrörelse.

Det som följer utspelade sig fort. Inom ett par minuter (den tiden det tog för att få grön gubbe och gå över gatan) rullade två polismotorcyklar, en polisbil, två svarta bilar med tonade bilrutor, och en polisbil till som stängde kortegen. Polisen satte sig i sin bil igen, startade den och körde iväg, och så var trafiken åter i gång. Då lägger jag märke till att en polishelikopter svävar i luften ovanför Kungsträdgården.

Svensk polisbil

Jag visste att John Kerry, USA:s utrikesminister, var på besök i Sverige den här dagen, men jag hade hört att han skulle iväg igen tidigare än så. Så jag kollade polisens hemsida som helt riktigt informerade att gator skulle ”spärras av för trafik under den tid eskorten passerar”. Den andra framstående gästen den här 14 maj 2013 var dansken Anders Fogh Rasmussen, Nato:s generalsekreterare, som skulle till Grand Hôtel vid 17-tiden.

Jag var förbluffad över hur den svenska polisen, på ett effektivt och enkelt sätt, stängde tillfälligt av trafiken (för detta kallar jag inte att spärra av). I Frankrike är jag säker på att man skulle verkligen ha spärrat av området en bra tid före och efter att kortegen hade passerat, korteg som dessutom skulle ha varit längre och förmodligen försenad. Men här i Sverige är man pragmatisk och det känns som att man helst inte vill störa rusningstrafiken mer än nödvändigt.

När John Kerry åkte från Arlanda till centrala Stockholm samma morgon blev det trafikstockning, men man stängde inte alls av trafiken. Sverige vidtar sällan exceptionella säkerhetsanordningar vid officiella besök. När det händer är det oftast för att gästerna själva har begärt det (som till exempel Medvedev eller någon höjdare från Mellanöstern som lite paranoid ser terrorister överallt…)

 

la police = polisen

un policier = en polis

 

Fransk version här

2 reaktioner på ”Veckans ord : ”police / policier””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *