Veckans ord: ”meubles”

Säga vad man vill om IKEA, men jag tycker att konceptet är genialiskt!

I och med min flytt har jag behövt skaffa en del nya möbler. Jag skapade ett konto på deras hemsida, tittade i lugn och ro på de möbler som intresserade mig och gjorde en lista på dem innan jag gjorde beställningen, några dagar före flytten till den nya lägenhet. Jag beställde även hemleverans, som skulle komma två veckor senare, vilket gav mig tid att att packa upp kartongerna och installera mig med de möblerna jag hade tagit med mig: fyra bokhyllor, en liten bäddsoffa som jag sov på den första tiden, ett arbetsbord som funkade som köksbord, tre stolar och ett litet bord som än idag fungerar som arbetsbord.

Den första stora leverans kom med sängen, en hörnsoffa och ett köksbordet med sex stolar.

20130616-232757.jpg

Ni kan vara säkra på att jag blev lite matt när jag fick syn på alla dessa kartonger, men som tur var var det en del långa helger under majmånaden, så monteringen av möblerna gick bra, till och med riktig bra!

Jag är verkligen imponerad av IKEAs pedagogiska sätt att förklara hur man ska montera ihop möblerna. Det händer då och då att man gör misstag, men man brukar upptäcka det snabbt och man kan alltid backa några steg. Jag är också fascinerad av uppfinningsrikedomen hos designerna som, i möblernas konstruktion, alltid måste tanka att de ska monteras av människor som inte nödvändigtvis är händiga och med så få verktyg som möjligt. Två väninnor hjälpte mig med en del av säng och köksbordet, men resten klarade jag helt själv, jag en lite kvinna på 1,62 och inte särskilt muskulös. Jag skulle vilja påstå att IKEA på sitt sätt bidrar till kvinnans emancipation. 🙂 Egentligen undrar jag om det jobbigaste inte är att slänga alla förpackningar. För det finns en viss tillfredsställelse i att bygga sina egna möbler, men att slänga kartonger, det är verkligen ett slavgöra, inte minst när containern är full (om den inte rent av svämmar över …)

Den andra IKEA-leveransen kom i fredags, med tv:n och tillhörande bänk samt trallar, bord och stolar till balkongen. Jag monterade allting den här helgen och jag är igen nöjd med resultat.

20130616-234619.jpg

Jag är också nöjd med IKEAs kundservice. På telefonen är de alltid trevliga och tillmötesgående. Som när jag behövde beställa hämtning av en sängstomme som jag råkat köpa i två exemplar … Och jag behövde inte kräva återbetalningen utan den gjordes snabbt, minus kostnaden för hämtningen. Eller när jag ville lägga till en stol till den senaste beställningen; dessutom hade jag nåt maxgränsen för krediten som IKEA godkänt mig, men jag kunde på ett enkelt och smidigt sätt betala skillnaden via deras hemsida.

Det är lite komiskt också när de ringer för att komma överens om leveransdagen eftersom det är en automatisk röst som vill att man bekräftar adress och telefonnummer, och fågar om en 12 meter långtradare kan parkera ute på gatan, om det finns en portkod osv… Det känns lite konstigt att prata med en datorstyrd röst som förstår ”ja”, ”nej” och siffror, men det viktigaste är att det funkar. 🙂

un/le meuble = en möbel/ möbeln (ja, det är ett franskt ord 😉 )

Nästkommande veckor kommer jag att skriva om de olika möbler och vad de heter på franska och på ”IKEAnska”. 🙂

Fransk version här

En reaktion på ”Veckans ord: ”meubles””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *