Grand Hotel, Taipei

Taiwanresan — Dag 12, 3 juni

Dag 11 — Version française ici — Dag 13 >

Grand Hotel

På väg till tunnelbanan slörpade vi i oss var sitt glass pärlte. Vi tog röda linjen norrut från Guting till Jiantan, därefter promenerade vi till Grand Hotel.

Zhōngshān North Road Rötter och stammar på berget

Promenaden dit gick längs med den bredda Zhōngshān North Road till vänster och berget till höger som var täckt av allehanda vegetation: allt från mossa till träd verkade kunna växa direkt på klipporna. En stentrappa kantad av ett räcke av bambu i grön glaserad lera ledde upp till en vandringsstig.

Stentrappa Tempel

Vi gick förbi en liten tempel som bevakades av lejon i sten.

Tempel, lejon Tempel, detalj på kolonn Tempel, rökelse

En liten stig gjord av stenplattor i gräset följde en väg dekorerad av lantliga scener i mosaik.

Tempel, målad fris Mosaikfris

Bambubuskar växte här och där, en pergola erbjöd sina bänkar till trötta fotgängare.

Gul hibiskusblomma Bambubuske Pergola

På berget gick vi under träd som bildade som ett tak över stigen.

Träd med luftrötter

Grenar växte helt vertikalt från träden ner till marken och vi kom på att det kanske var luftrötter som hade vuxit ihop och nu gav stöd åt de stora och säkert tunga träden.

Träd med luftrötter Träd med luftrötter

Efter ett tag uppenbarade sig Grand Hotels stora fyrkantiga byggnad mellan träden. När Chiang Kai-shek kom till Taiwan 1949 fanns det inget femstjärnigt hotell i huvudstaden där han kunde ha tagit emot fint besök från utländska statschefer.

Grand Hotel, Taipei

Därför lät han bygga Grand Hotel som en palats i kinesisk stil, mellan 1950-talet och 1973. Idag räknar det 87 meter höga hotellet 490 rum uppdelade på åtta våningar. Det var det högsta byggnaden i hela Taiwan mellan 1973 och 1981.

Port till Grand Hotel, Taipei Grand Hotel, Taipei, fasaddetalj Grand Hotel, Taipei, kassettak Grand Hotel, Taipei, foajén

De minsta rummen är på 26,5 kvm och kostar 5 700 NT$ per natt (ca 1 300 kr); de största är på 93 kvm, ligger på 6:e, 7:e eller 8:e våningen och kostar 28 000 NT$ per natt (ca 6 400 kr). Med andra ord, ju högre desto dyrare, men desto finare utsikt också. (Klicka på länken till hotellet för att se bilder på de olika rummen.) Presidentsuiten används till statsbesök: Richard Nixon, Ronald Reagan, Bill Clinton, Nelson Mandela, Margaret Thatcher bland andra har bott där.

Grand Hotel, Taipei, foajén Grand Hotel, Taipei, foajén, orkidébukett

När man har passerat de stora glasdörrarna kommer man in i en gigantisk hall, under ett imponerande kassettak som bärs av stora glansigt röda kolonner. En stor orkidébukett i en gigantisk kruka står i mitten på den röda mattan som fortsätter upp mot den bredda trappan som öppnar sig både till höger och vänster. Trappräcket är dekorerad av lysande lotusblommor.

Grand Hotel, Taipei, lotuslampor på trappräcket Grand Hotel, Taipei, lotuslampa

Grand Hotel, Taipei, foajén, stor tavla i trappan

Vi höll oss till bottenvåningen och satte oss i stora bredda fåtöljer i ett av restaurangerna till vänster om ingången. Vi beställde färska frukter, en jordgubbsmoothie och iste.

Grand Hotel, Taipei, färska frukter Grand Hotel, Taipei, detalj på blomma

Vi återhämtade oss ett tag från promenaden i den varma luften och lyssnade på två kvinnor som spelade traditionell kinesisk musik på en guzheng och en erhu.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=MSoSgUZ46iw’]

På vägen tillbaka tog vi gratisbussen som hotellet erbjuder sina gäster för att åka till tunnelbanestationen.

 

Middag på japansk restaurang

På en japansk restaurang

Till kvällen gick vi till en japansk restaurang där personalen lagar en sorts pannkaka på hällen i mitten av bordet. Först steks tunna skivor av fläskkött medan koken rör ihop en blandning av fint strimlade grönsaker med ägg som sedan hälls över köttet. Det hela vänds upp och ner för att andra sidan ska få en stekyta. Därefter penslas det med soja och olika såser. Den tjocka pannkakan skärs i fjärdedelar med en breddkniv som en spatel innan det läggs upp på tallrikar.

På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang På en japansk restaurang

På en japansk restaurang På en japansk restaurang

 

Dag 11 — Version française ici — Dag 13 >

4 reaktioner på ”Taiwanresan — Dag 12, 3 juni”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *