Kungskaka ”frangipane”

Här är ett enkelt recept på den franska kungskakan med mandelkräm som äts traditionellt till trettondedag jul eller Épiphanie som det heter på franska. ”Frangipane” är namnet på själva mandelkrämen men utser även kakan.
Ingredienser:
2 smördegsplattor, utkavlade

1 ägg + 1 äggula att pensla med
50 g rumstempererat smör
100 g mandelpulver
75 g socker
några droppar bittermandelessens
1 ”bondböna”
 
1. Sätt ugnen på 210 grader.
2. Lägg ut den ena smördegen i botten på en pajform och picka den med en gaffel.
3. Blanda i en skål de övriga ingredienserna till mandelkrämen.
4. Häll ut krämen över smördegen, stoppa i ”bondbönan” (förslagsvis nära kanten för att minska risken att skära över den senare).
5. Täck med den andra smördegen och klistra kanterna med hjälp av lite äggula.
6. Rita ränder ovanpå kakan med en vass kniv och pensla med äggula utspädd med lite vatten. Stick några små håll i degen så att luften kommer ut under gräddningen (annars riskerar den att svälla och torka ut).
7. Grädda in i ugnen ca 30 min. (Håll ett öga på den fr.o.m. den 25:e minuten men tveka inte att låta den stå i ugnen upp till 40 min om så behövs.)
Kungskakan är godast att äta ljummen.

4 reaktioner på ”Kungskaka ”frangipane””

    1. @Deline : Non, je me suis dis que c’était facile pour les Français de trouver une recette de frangipane sur le net, et surtout de la comprendre. Par contre, les Suédois peuvent en apprécier la traduction.

    1. @Ava : Oui, j’ai publié plusieurs articles le 15 janvier. J’aurai peut-être dû les répartir sur plusieurs jours. Je ferais mieux la prochaine fois. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *