Kall tomat- och sellerisoppa

2014-års sommaren kommer jag att minnas länge som den finaste sommaren jag har upplevt på alla mina 15 år i Sverige! Julimånad brukar vara årets bästa månad, men i år slog den verkligen alla rekord, med minst tre veckors värmebölja, kanske t.o.m. lite mer eftersom solen och de höga temperaturerna höll sig en bit in i augusti. Det är så sällan så varmt i Sverige att jag har knappt klagat utan jag har verkligen passat på att bada mycket (mitt i stan! jag älskar Stockholm!…) och promenerat kvälls- och nattetid längs med Mälaren.
Soupe froide tomate-céleri
En av konsekvenserna av den här värmen är att jag äter mindre, och framför allt är jag mer sugen på färska grönsaker och frukter än på kött och varma rätter. Kalla soppor passar då utmärkt, då man dessutom inte ens behöver stå vid spisen. Den enda köksapparat man behöver är en mixer. Man kan med fördel laga en större portion att ha i kylskåpet, så kan man bara hälla i ett glas eller en skål närhelst man vill. (Samma sak gäller iste: det är väldigt praktiskt att ha en flaska i kylen.)
Soupe froide tomate-céleri
Till den här kalla soppan har jag mixat en finhackad schalottenlök, 500 g tomater, skurna i bitar, och 400 g stjälkselleri. En matsked citronsaft, lite salt och peppar, och så var det klart! Jag serverade soppan på krossad is, med lite rökt paprikapulver,  melonkulor och en stjälk persilja. Skål!
Soupe froide tomate-céleri

 Fransk version här

 

2 reaktioner på ”Kall tomat- och sellerisoppa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *