Fransk potatisgratäng

En ”gratin dauphinois” [gratäng dåfinoa] är en potatisgratäng från området Dauphiné som ligger i sydöstra Frankrike, mellan floden Rhône och den italienska gränsen. Området var själständigt t.o.m. 1349 då det blev en fransk provins. Idag är det administrativt uppdelat i tre ”départements”: Drôme, Hautes-Alpes (där mina föräldrar numera bor) och Isère. Dauphinés huvudort är Grenoble.
Denna härligt krämiga maträtt nämns för första gången den 12 juli 1788 då en middag hölls för stadshusets personal i Gap. Som för alla traditionella maträtterna finns det inte något unikt recept för ”gratin dauphinois”, men en viktigt ingrediens som inte ska glömmas är vitlök. Gratängen går bra att förbereda dagen innan, sedan är det bara att värma upp den i ugnen före servering.

Ingredienser, för 6-8 portioner:
1 kg potatis
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde om man så vill)
2 vitlöksklyftor
muskotnöt
50 g smör
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och skiva dem till ca 3 mm tjocka skivor. (Man kan använda hushållsassistenten.) Potatisen ska inte tvättas för då sköljer man bort stärkelsen som binder till sig mjölken och grädden
3. Lägg ut potatisskivorna på en ren handduk. Strö över 10-15 g salt och några varv av pepparkvarnen. Massera potatisen med händerna för att fördela det jämnt.
4. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med en skalad och krossad vitlöksklyfta. Sänk värme och lägg potatisskivorna, täck med lock och låt puttra 10 min.
5. Häll i grädden och en rejäl nypa rivet muskotnöt. Låt sjuda utan lock ca 15 min och rör i ofta för att förhindra att potatisen och grädde bränner fast i botten. Var försiktigt med att inte röra sönder potatisen. Potatisen behöver inte vara färdigt kokt då gräddningen i ugnen kommer att avsluta den här processen.
6. Skala och klyv den andra vitlöksklyftan och stryk den över hela ytan på en ugnsform. Smörj den, och häll över försiktigt den förkokta potatisen med gräddmjölken i den. Lägg några smörklickar över gratängen.
7. Gratängen gräddas i ugnen i vattenbad: lägg formen i en plåt eller ett större fat, som fylls på med vatten upp till halva höjden på gratängen.
8. Ställ in i ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg, minst 10 min.
Om man vill kan man också strö över riven ost, men då blir det en ”gratin savoyard” = potatisgratäng från Savojen (som kan också innehålla lök).
Som sagt, den här gratängen mår bara bättre av att vila över en natt och värmas upp före serveringen, som många andra franska maträtt som får puttra länge och sprida ut sina förföriska dofter. 🙂

En reaktion på ”Fransk potatisgratäng”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *