Ett leende till dig

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

Ett stort rum med blåa inneväggar och stora fönster utåt på sidorna. I rummet står det höga svarta stativ som bär på tibetanska s.k. sjungande skålar. En skena hänger på taket och går genom rummet i mjuka svängar. På skenan hänger svarta gummikulor som följer den och, beroende på hur de svävar i luften, slår de, snuddar vid eller undviker helt skålarna. Hela utställningslokalen ljuder då och då av skålarnas klang, i rytm med besökarna, för att varje löst inträdesbiljett släpper loss en ny kula som börjar då sin bana.

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

De andra verken är till exempel en bänk som sprutar rök när man sätter sig på den, en tält gjord av lampor som tänds när man trampar på en cykel, en fjäder som svävar i en glaskula … Det är många speglar också: stora speglar, varav den ena vibrerande, som skjuter upp rummets gränser, två mindre speglar med neonbudskap, roterande speglar hopsatta i vinkel eller i kuber som utmanar ögats rumsuppfattning.

Det är lekfullt och fridfullt på ett och samma gång. Man vill bara sätta sig i avskildhet och njuta av lugnet, vilket är fullt möjligt eftersom det finns kuddar är och där på bänken som löper längs med det ena glasade fasaden.

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

Detta är en utställning som jag ville se ensam och jag ångrar inte mitt beslut: jag ville uppleva den själv, behålla mina intryck för mig själv och låta mig impregneras av dem utan att riskera att bli störd av vänner som skulle dela med sig av sina egna intryck (för det gör man alltid när man ser en utställning tillsammans med någon annan, det säger ju sig självt och helt normalt).

En annan aspekt som jag uppskattar mycket i utställningen är konstnärens förmåga att lämna utrymme åt slumpen, trots allt planerande som utställningen måste ha krävt: man vet aldrig när en skål kommer att ljuda, åt vilket håll den lilla fjäder ska fortsätta sin svävande resa, vad de roterande speglar kommer att visa. Till slut slutar man försöka hitta ett mönster i dessa rörelser och man bara följer dem, outtröttligt. Som ett ode till livets skiften. Det är bara att ge efter …

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

Konstnären är Jeppe Hein och utställningen, som heter Ett leende till dig, handlar om ett så svårt ämne som lyckan. Född i Köpenhamn år 1974 och aktiv i Berlin, Jeppe Hein är en konstnär som tycker om att leka med vår rumsuppfattning. Hans konst är ofta interaktiv i och med att besökarna inbjuds till att medverka i verken. Enligt konstkritikerna tillhör han minimalismen; i den här specifika utställningen ser man också tydliga intryck från zenbuddismen.

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

20130804-093409.jpg Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

Innanför det blåa rummet finns det ett annat rum med ljusrosa väggar täckta från golv till tak av mängder av meningar, som Jeppe Hein målade under son utbrändhetsdepression. Här handlar det om ångest, frustration, sorg, saknad, nästintill desperation, men det finns också några glimtar av hopp och lycka allteftersom konstnären började må bättre. Man känner av upp- och nedgångarna, tvivlen inför de små tecken av förbättringar, oron inför framtiden, rädslan att förlora sin familjen. Felstavningar förstärker känslan av uppgivenhet. Men så finns det också några tibetanska skålar därinne, skenan fortsätter i det här rummet, kulorna hittar sin väg dit och klangen från skålarna lindrar smärtan något.

Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers KonsthallJeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall Jeppe Hein, A Smile for you, Bonniers Konsthall

Trots att den här delen av utställningen är lite tyngre, hade alla besökare ett leende på läpparna. Leenden slätade ut ansiktsdragen och man gick nästan som på moln. Jag kände att hela min kroppen log inombords. När jag kom ut därifrån kände jag mig så tillfreds med mig själv och lätt som vore jag fjädern i sin glaskula… Och jag bar på den här känslan resten av dagen. Ingenting kunde förstöra den här sinnesstämningen vad som än skulle hända. Eller så var det så att mitt goda humör smet av sig så att ingenting illa kunde hända?… Har ni varit på så många utställningar som gör en så lycklig, så överväldigad, och samtidigt så rofylld? Därför är jag oerhört tacksam gentemot Jeppe Hein!

Ett leende till dig, ett leende till alla.

 

Mer info om Jeppe Hein och om Bonniers Konsthall.

 

 

Fransk version här

En reaktion på ”Ett leende till dig”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *